Jak zarażać serdecznością? – spotkanie inspirujące z Hearty Fundation

Hearty Fundation z Krakowa powstała zaledwie 3 lata temu a już realizuje śmiałe, ogólnopolskie projekty edukacyjne. Potrzebą dla jakiej powstała Fundacja było wyrównywanie szans dla dzieci z  Domów Dziecka,  gdyż dostęp do edukacji  tych dzieci, czy dzieci z małych wiosek i miejscowości oraz dzieci niepełnosprawnych jest bardzo nierówny. Zrodziło się więc wielkie pragnienie, by przełamać te bariery i stworzyć „serdeczną” pomoc dla dzieci i młodzieży równych szans.

Skład Fundacji tworzą osoby młode z osiągnięciami, po studiach często w zagranicznych placówkach, świetnie prosperujące w korporacjach i nie tylko, które oprócz swojej pracy chcą dzielić się swoim potencjałem i pomagać innym. Na spotkaniu inspirującym 31 marca gościliśmy reprezentantki Fundacji. Panie Alicja Magiera-Bąk, Patrycja Smolik oraz Hanna Miśniakiewicz opowiedziały nam czym zajmuje się Hearty Fundation.

Przewodnim mottem Fundacji jest hasło: „ Budujemy lepszą przyszłość przekazując kompetencje potrzebującym dzieciom i młodzieży”.  Robią to na wiele sposobów: przede wszystkim uczą nowych technologii dzieci i młodzież, które w swoim otoczeniu nie mają szans się tego nauczyć. Fundacja wychodzi bowiem z założenia iż technologia postępuje tak szybko, że dzieci muszą zdobyć te kompetencje już teraz, by mieć lepszy start wchodząc w dorosłe życie oraz starając się o pracę.

Ponadto Fundacja wspiera dzieci i młodzież w nauce opracowując programy edukacyjne, jak również poprzez pracę z nimi wolontariuszy i mentorów przełamujących trudności w nauce.

Trzecim sposobem jest rozwijanie talentów dzieci i młodzieży, która ze względu na warunki w jakich się wychowuje, często  nie ma możliwości odkryć swoich talentów. Fundacja pragnie rozwijać ich pasje w połączeniu z nowymi technologiami, tak by dzieci łączyły marzenia z nauką.

Fundacja zrzesza całe grono ludzi z pasją, specjalistów, coachów, psychologów, którzy tworzą programy edukacyjne dla dzieci z całej Polski, wspierają je na każdym etapie nauki, budują w nich potencjał, który zaowocuje w późniejszym życiu.
Cieszymy się, że mieliśmy możliwość przedstawić Uczestnikom projektu “AS: aktywnie-społecznie” kolejną krakowską organizację pozarządową.