Zaczynaj od „Dlaczego?”

W ostatnią sobotę stycznia uczestnicy krakowskich i oświęcimskich grup projektu „AS: aktywnie-społecznie” mieli okazję wziąć udział
w spotkaniu inspirującym pt. „Młoda liderka z wielkimi osiągnięciami”
Nasza prelegentka Agnieszka Pałka jest m.in. współzałożycielką GetDressed oraz Fundacji SEED, finalistką „Drogi na Harvard”, laureatką stypendium im. Stanisława Wyspiańskiego  i dowodem na to, że nigdy nie jest za wcześnie by działać na różnych płaszczyznach.
Agnieszka – rówieśniczka wielu Uczestników naszego projektu – podzieliła się z nami swoją wiedzą i doświadczeniami, które zdobywa m.in. w fundacji SEED, gdzie wspólnie z zespołem pokazuje młodzieży nieoczywiste ścieżki, umożliwia zbieranie doświadczeń, pomaga odkryć swój potencjał, zdobyć umiejętności użyteczne w codziennym świecie. Na spotkaniu inspirującym opowiedziała kim według niej jest lider, jakie cechy kluczowe powinien posiadać, w czym tkwi różnica między zarządzaniem a przewodzeniem.
Prelegentka wymieniała empatię jako jedną z podstawowych cech jakie powinien posiadać lider: „Empatia pozwoli Ci zrozumieć, że każdy z Was jest inny i ma inne potrzeby. Część z Was będzie potrzebowała wizji nagrody, by czuć się zmotywowana, niektórzy z Was będą potrzebowali budować relacje międzyludzkie, a jeszcze inni będą mieli bardzo analityczne podejście do rzeczywistości. (…) Zrozumienie buduje zespół”.
Niezwykle istotna jest także umiejętność przyjęcia na siebie odpowiedzialności nie tylko za swoje działania, ale również za działania innych, całego zespołu. Naturalną rzeczą jest popełniać błędy, ważne by wyciągać z nich wnioski – przekonywała nas Agnieszka opowiadając o swoich pierwszych pomysłach i próbach realizacji.
W ślad za Simonem Sinekiem ta młoda i doświadczona liderka namawiała, by zadawać sobie pytanie, co nas napędza, zachęcała by znaleźć swoje „Dlaczego?”, które będzie motorem naszych działań. Agnieszka opowiedziała, gdzie szuka inspiracji, poleciła kilka tytułów książek, krótkich filmów czy przydatnych aplikacji, zwracając uwagę na to, jak ważna jest dobra organizacja czasu. Dzięki spotkaniu uczestnicy spotkania mogli docenić rolę samoświadomości, chęci doskonalenia oraz wewnętrznej energii, które potrzebne są nie tylko przyszłym liderom, a każdemu kto chce działać skutecznie, realizować cele, spełniać marzenia.

*Materiał ilustrowany fragmentami prezentacji A. Pałki