Czym jest fundraising? Inspirujące szkolenie w Korzkwi

Grupa ambitnych Asów z Lipnicy Małej i Lipnicy Wielkiej jest już na finiszu projektowej ścieżki. W upalny sierpniowy weekend 8 i 9 sierpnia uczestnicy II krakowskiej grupy projektu «AS: aktywnie-społecznie» wzięli udział w szkoleniu przygotowującym ich do przeprowadzenia kampanii fundraisingowej. W tajniki tej trudnej aktywności wprowadzała nas pani Magdalena Szczudło. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Rodziny Kolpinga z Lipnicy Małej.
Czym jest fundraising? Gdzie szukać darczyńców? Jak profesjonalnie pozyskać np. środki finansowe na rzecz konkretnej organizacji lub określonego działania? Jakie zadania są kluczowe w prowadzeniu kampanii fundraisingowych? Jakie narzędzia można wykorzystać w budowaniu i promowaniu kampanii?
Szkolenie nie ograniczyło się tylko do teorii. Po burzy mózgów powstały już pierwsze projekty kampanii fundraisingowych. Przyswajaniu wiedzy sprzyjał klimat korzkiewskiego ośrodka, zajęcia odbywały się również na świeżym powietrzu. Optymalnie wykorzystaliśmy wspólny czas zarówno na naukę, jak i muzykowanie przy ognisku, czy też zwiedzanie zamku w Korzkwi.
Wielkie podziękowania należą się fantastycznej trenerce – pani Magdzie jak również uczestnikom projektu, którzy aktywnie brali udział we wszystkich elementach szkolenia.
We wrześniu odbędzie się ostatni – III etap szkolenia z zakresu fundraisingu, a wkrótce potem praktyczny trening nabytych w czasie warsztatów umiejętności czyli akcja i  zbiórka funduszy na rzecz Anety.
Do tego czasu z uśmiechem będziemy wspominać wakacyjny sierpniowy weekend:-)