Warto pomagać!

Za nami 30 Finał WOŚP. Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych organizacji pozarządowych w Polsce. Najczęściej kojarzy się właśnie ze styczniową zbiórką pieniędzy zwaną Finałem WOŚP. Od lat do akcji włączają się tysiące wolontariuszy i miliony darczyńców, by wspólnie zbierać pieniądze na konkretny, wcześniej wskazany przez Fundację medyczny cel. WOŚP i charakterystyczne czerwone serduszko znają chyba wszyscy, nie każdy jednak wie, że Fundacja realizuje działania cały rok prowadząc m.in. Uniwersytet WOŚP czy ogólnopolskie programy np. “Ratujemy i Uczymy Ratować”.
Wczorajszy Finał WOŚP to doskonała okazja by szerzyć ideę wolontariatu i promować organizacje pozarządowe, które działają z mniejszym rozmachem, ale których pracę naprawdę warto dostrzec. Możemy działać o każdej porze roku i nieść pomoc pod skrzydłami lokalnych fundacji czy stowarzyszeń. O korzyściach płynących z wolontariatu pisaliśmy wielokrotnie – niezmiennie zachęcamy do zaangażowania się w wolontariat. Wczorajszy dzień dowodzi, że wspólnymi siłami można zrobić wiele dobrego!