Od udziału w projekcie AS do stażu w Kolpingu

Moja przygoda z Kolpingiem rozpoczęła się w styczniu 2020 roku. Chodziłam wtedy  do drugiej klasy jednego z krakowskich liceów. Do wzięcia udziału w projekcie ,,AS: aktywnie społecznie’’ zachęcili mnie pracownicy Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce, którzy odwiedzili naszą szkołę. Zgłosiłam się bez wahania razem z moją najlepszą koleżanką Moniką.
Projekt ,,AS: aktywnie społecznie’’ skierowany był do młodych ludzi takich jak ja, chcących podnieść swoje kompetencje społeczne.
Po wypełnieniu formularza rekrutacyjnego oraz wszystkich potrzebnych dokumentów spotkałam się z opiekunami projektu. Zostałam zakwalifikowana do udziału i przydzielona do grupy, w której znajdowało się kilku uczniów z mojej szkoły oraz inne osoby, które chciały podnieść swoje kompetencje miękkie. Wkrótce – wspólnie z opiekunem – mogliśmy przystąpić do ustalania mojego Indywidualnego Planu Działania
Dzięki projektowi miałam okazję wziąć udział w cyklu warsztatów podnoszących moje umiejętności oraz w bardzo ciekawych spotkaniach inspirujących. Podczas tych zajęć zawarłam nowe znajomości oraz nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy jak np.: pracy w grupie czy bycia liderem. Przezwyciężyłam również swój strach przed publicznymi wystąpieniami i nauczyłam się  jak być asertywną. Zawsze
z uśmiechem na ustach wspominam wyjazd
w góry zorganizowany dla naszej grupy. Na końcu mojego uczestnictwa w projekcie odbyłam wolontariat w krakowskim biurze Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce. Podczas trzymiesięcznego wolontariatu poznałam wiele ciekawych osób pracujących w Kolpingu oraz nabyłam umiejętności przydatne w pracy biurowej jak np. pisanie pism, przygotowywanie dokumentów, drukowanie, skanowanie czy laminowanie.
Po zakończeniu wolontariatu oraz udziału w projekcie otrzymałam certyfikat potwierdzający nabycie kompetencji społecznych.
Po około półrocznej przerwie zaangażowałam się w kolejny projekt realizowany przez Kolpinga ,,Mam POWER. Mam pracę’’. Do wzięcia udziału zmotywowała mnie możliwość odbycia stażu oraz rozwinięcia kompetencji twardych. Bardzo zależało mi na zdobyciu doświadczenia zawodowego. Dostałam propozycję aby odbyć staż w Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce. Zgodziłam się od razu!
Staż realizuję od końca sierpnia i ma się on zakończyć podjęciem zatrudnienia w Fundacji. Dzięki tej pracy cały czas uczę się czegoś nowego, nabywam doświadczenie zawodowe i poznaję ciekawych ludzi. Od października również rozpoczęłam studia. Studiowanie
w trybie  niestacjonarnym daje mi możliwość połączenia pracy
z nauką.
Praca w Kolpingu to nie tylko wykonywanie swoich obowiązków, ale również idealna okazja do poznania ciekawych osobowości oraz udziału w niesamowitych przedsięwzięciach. Jest to moja pierwsza stała praca. Myślę, że zupełnie nieświadomie obrałam dobry kierunek na początku swojej kariery zawodowej, gdy na stracie chciałam tylko podnieść swoje kompetencje społeczne.
Kornelia Pietrzyk – była Uczestniczka projektu „AS: aktywnie – społecznie” – grupa IV Kraków.