„Szlakiem mongolskich wojowników” – inicjatywa młodzieżowa

W niedzielę 13 czerwca grupa krakowskich uczniów brała udział w inicjatywie młodzieżowej “Szlakiem mongolskich wojowników” realizowanej przez dwóch uczestników naszego projektu – Szymona i Filipa. Inicjatywa nawiązywała do wędrówek mongolskich wojowników i została zrealizowana na terenie Lasu Tynieckiego oraz Wiosek Świata w Krakowie.
Przed wyruszeniem w drogę uczestnicy musieli udowodnić, że potrafią docenić piękno przyrody wykonując prace plastyczne. Następnie uczestnicy brali udział w grze terenowej mającej na celu odkrycie interesujących pomników przyrody, poznanie leśnej fauny i flory oraz malowali krajobraz krakowskiego Zakrzówka.  Na zakończenie inicjatywy uczestnicy udali się wspólnie na zwiedzanie Parku Edukacji Globalnej – Wioski Świata, gdzie dowiedzieli się jak wyglądają warunki życia ludzi z różnych zakątków naszego globu.
Celem inicjatywy było zapoznanie dzieci z kulturą Mongolii, kształcenie wyobraźni  i inwencji twórczej, a także kształcenie umiejętności posługiwania się różnymi technikami artystycznymi. Udział w wydarzeniu umożliwił dzieciom poznanie krakowskich lasów, uwrażliwienie ich na przyrodę oraz różnice międzykulturowe. Gratulujemy organizatorom pomysłu na świetną inicjatywę i cieszymy się, że przyciągnęła tak wielu młodych uczestników. Brawo!!!